Thursday 17 April 2014

Şehir Şehir Nedensellik

Geçtiğimiz günlerde Michigan State Üniversitesi'nden bir öğrenci, Avrupa ülkelerinin nasıl algılandığını merak etmiş ve sonrasında sosyal medyada hayli ilgi gören bu haritayı çıkarmıştı. Haritayı çıkarmak için yaptığı şey, ingilizce olarak Google'a "Why is (ülke ismi) so ..." yazmaktı. Google'ın kullanıcılarına sunduğu otomatik tamamlama hizmetiyle, aslında en fazla aranan sonuçlara ulaşmış ve bunu Avrupa haritasına yazmıştı. Sonrasında Business Insider gibi bazı web siteleri haritayı haberlerinde kullandı.



Çıkan enteresan sonuçlar sonrası Huffingtonpost'da benzer haritaları Asya kıtası ve ABD eyaletleri için de yaptı ve hayli ilgi gördü.






Bu haritaları görüp de Türkiye'de şehir bazındaki sonuçları merak etmemek olmaz diyerek, bir benzer haritayı da ben çıkarmak istedim. Yerel seçimlerden çıkalı henüz iki haftayı geçik bir zaman olmuşken, şehirlerin problemlerini anlamak için de faydalı olacağını düşündüm. Az nüfuslu şehirlerde benzer bir şekilde 'göç' ve 'seyrek nüfus' hakim iken, Batman ve Tokat gibi isim benzerliği barındıran bazı şehirleri de olduğu gibi yansıtmak istedim. 
Haritadaki cevapları, yukarıda diğer ülkeler için çıkardıkları formatta örnek olarak "Neden Antalya...?" gibi düşünmeniz gerekiyor.

Haritaya Tıklayarak ve İki Harita Arasında Oklarla Geçiş Yapılarak İncelenebilir







No comments:

Post a Comment